In de afgelopen week viel in meerdere gesprekken met collega’s en coachees het woord flexibiliteit wel een aantal keer. We worden uitermate getest op onze flexibiliteit, niet alleen in ons doen maar vooral ook in ons denken.

Denkwijzes en patronen

Zelf beschreef ik het in de afgelopen week als ‘ultra-flexibel’. Niet alleen in de rollen die we vervullen, maar nog meer in de patronen en denkwijzes die we voor onszelf ontwikkeld hebben. Oude denkwijzes staan op zijn kop nu we niet meer alles kunnen doen wat we voorheen zonder nadenken wel konden. En zo worden we getest in onze denkpatronen en gaan we op zoek naar andere mogelijkheden. 

Testen van grenzen

In onze denkpatronen bestaan ook grenzen in wat wel en niet ok is. En vaker nog…. Hoe hoort het wel en niet hoort. Maar wie bedenkt eigenlijk wat hoort? In de afgelopen week werd het me maar weer eens helder dat we dat vooral zelf bedenken. Nu je niet even tegen iemand aan kan praten of sparren, maar direct wil handelen in bepaalde situaties, merk ik bij mezelf een beperkt denkpatroon waarin grenzen nogal eens getest worden. Mijn zoon zoekt die grenzen maar al te graag op. Alhoewel….. zoekt hij de grenzen op of zoekt hij naar mogelijkheden naar wat voor hem beter werkt?

Werken op de chillplek

Zo ook van de week…. Mama, kunnen we vandaag op mijn chillplek werken? Met in mijn achterhoofd de thuiswerktips om vooral een vaste plek aan te houden, kwam er in mijn gedachten direct een antwoord op: Nee, dit is onze vaste werkplek. Ik antwoorde echter niet direct. In tweede instantie zei ik: Ja waarom ook eigenlijk niet. Laten we eens experimenteren en kijken of het werkt. 

Binnen vijf minuten waren we geïnstalleerd op de chillplek en na twee uur werken was alles gedaan voor die dag. Op dat moment dacht ik even terug aan de dag ervoor waarin alles met veel pijn en moeite  verliep. De flexibiliteit van vandaag zorgde voor een verruiming van de grenzen en vooral een verruiming in mijn denkpatroon. 

Uitproberen en ontdekken

Experimenteren en buiten je comfortzone stappen helpt om te onderzoeken wat voor jou wel werkt. Als mens zijn we zo geconditioneerd dat we denken dat we door vast te houden aan het oude kunnen voorspellen wat de uitkomsten gaan zijn. Ik weet niet hoe het bij jou werkt, maar de voorspelbaarheid is de laatste weken ver te zoeken. Dus waarom niet experimenteren en uitproberen. Je laat je hersenen weer eens op een andere manier werken en je test jezelf op je flexibiliteit. En in het ergste geval leer je wat!