Door de hectische samenleving waar we allemaal deel van uitmaken is aandacht voor vitaliteit op het moment belangrijker dan ooit. Maar wat is dat nu eigenlijk? Een definitie: ‘De gezonde geestelijke en lichamelijke gesteldheid van iemand die leidt tot energie om te leven, waarbij beide factoren in balans zijn’.

Juist deze balans zorgt ervoor dat je gemotiveerd en ontspannen je werk kunt doen, nu en in de toekomst.

Gestresst

Maar onze huidige samenleving is druk en zorgt vaak voor een overvol brein. Er komen zoveel signalen op ons af dat we, vaak onbewust, constant gestresst zijn. Waar we ons vroeger op 1 ding  tegelijk concentreerden, zorgen alle prikkels van nu dat we continu multitasken & onafgebroken bereikbaar zijn.

Prikkels

Die prikkels kunnen van cognitieve, emotionele of zintuiglijke aard zijn en worden door je zintuigen als ogen, oren en gevoelszintuigen ontvangen en doorgegeven aan de hersenen. Deze filteren de informatie in bruikbare en niet bruikbare info, reageren er actief op of slaan het op voor later gebruik.

Je hersenen staan dus nooit stil en krijgen op een gemiddelde dag zo’n 60.000 prikkels te verwerken. Ons brein maakt dus flink wat overuren!

Tips

Natuurlijk is niets mis met een vol en actief leven, zolang er ook ruimte is voor rust en ontspanning zodat je weer kan herstellen en opladen. Hiervoor heb ik 3 tips:

1) Doe één ding tegelijk en houd je omgeving zo prikkelvrij als mogelijk.

2) Zet je mobiel af en toe uit of op een stand waarbij alle signalen zijn uitgeschakeld.

3) Los korte oplaadmomenten in gedurende de dag.

Oplaadmomenten

Opladen kan door bijvoorbeeld  een ademhaling-, meditatie- of yogaoefening te doen. Dit brengt beide hersenhelften in balans en leert je eerder de signalen van stress en vermoeidheid herkennen.

Je zal merken dat deze momenten niet ten koste gaan van je productiviteit, maar dat ze juist tijd gaan opleveren door een betere concentratie en meer energie.

Jouw manier

Wat is jouw manier om op te laden? Laat het me weten, ik leer graag van je! Of misschien besef je ineens dat je hier eigenlijk niet echt een antwoord op hebt… Neem in dat geval gewoon eens contact met me op zodat we samen kunnen onderzoeken hoe jij het best tot rust komt en herstelt.