Hoe ben jij de afgelopen week doorgekomen? Hier was het eerlijk gezegd even zoeken naar een nieuw ritme. In het begin merkte ik vooral op wat er ineens allemaal niet meer was. De toffe MapsTell trainingen die op de planning stonden voor de komende tijd. De Masterclasses. De One-day-retreats waar we ook zelf altijd enorm van genieten. Het viel allemaal weg. Een gevoel van verdriet en krampachtig willen vasthouden diende zich aan.

Weerstand
Maar ook was er direct weerstand tegen dat gevoel. Want wie was ik om dat zo te beleven? Er zijn zoveel mensen die vele malen harder getroffen worden door deze crisis. Een oordeel was snel gevormd en zelfkritiek lag op de loer. Van mildheid was nog even geen sprake. Ik stortte me volledig op het ontwikkelen van dé weekplanning om mijn nieuwe rol als juf van Liv tot in de perfectie te kunnen uitvoeren. Daar werd ik geen leuker mens van kan ik je vertellen…

Overgave
Gelukkig kwam er afgelopen weekend wat meer ruimte voor reflectie. Om mezelf de vraag te stellen wat nu écht belangrijk is in deze onzekere tijden. Het antwoord daarop blijkt overgave te zijn. Accepteren van dat wat je niet kan veranderen. En genieten van wat er allemaal wel is. En dat is een heleboel, zoals bijvoorbeeld:

  • Het is al dagen schitterend zonnig lenteweer.
  • Onze naasten en wijzelf zijn nog gezond, in tegenstelling tot vele anderen die op dit moment vechten voor hun leven.
  • We hebben een dak boven ons hoofd en de koelkast ligt vol vers en gezond eten.
  • Bovendien wonen we in een fantastisch georganiseerd land waarin experts dag en nacht werken om alles in zo goed mogelijke banen te leiden.

Dankbaarheid
Hierdoor voel ik een enorme dankbaarheid. Maar dat niet alleen. Ook ervaar ik een groot gevoel van saamhorigheid, de schitterende initiatieven schieten werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Hier probeer ik waar mogelijk mijn steentje aan bij te dragen.

Positiviteit
Zoals je merkt kies ik dus heel bewust voor positiviteit, in een tijd waarin zoveel onzeker is. Ik voel dat er verzachting op mag treden en dat de teugels wat gevierd kunnen worden. Dingen die eerst ontzettend belangrijk leken zijn inmiddels bijzaken geworden. Daarom proberen we het hier, naast de noodzakelijke lesstof, vooral ook zo leuk mogelijk te maken. 

We gaan elke dag naar buiten en prijzen ons gelukkig dat we aan de rand van een prachtig natuurgebied wonen. Er wordt wat afgeknutseld en de eerste cakes zijn al gebakken en versierd. We koken uitgebreid en trekken er af en toe een goede fles wijn bij open. Proostend op het leven dansen we door de woonkamer en genieten we intens van elkaars gezelschap. 

Samen
Ook voor ons zullen er de komende tijd nog vele uitdagingen volgen, zowel zakelijk als privé. Daar ben ik van overtuigd en realistisch in. Maar op dit moment weet ik: de onderlinge connecties die we hebben zijn ijzersterk en samen gaan we hier bovenop komen!