In mijn vorige blog schreef ik uitgebreid over de Yama’s. Heb je die gemist of wil je graag even je geheugen opfrissen? Je leest er hier alles over. Weet je eigenlijk gewoon nog niet zo goed wat het achtvoudige pad van Patañjali nou precies inhoudt? Laat me het dan nog even in het kort herhalen:

Het achtvoudige pad in het kort

Het achtvoudige pad is gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patañjali. Deze Sutra’s vormen de basistekst van de klassieke yoga, een van de zes filosofische scholen uit het Hindoeïsme. Ze behoren tot de oudste boeken van wijsheid ooit geschreven. Patañjali zet hierin de wetenschap van de yoga op vrij ingewikkelde wijze uiteen. Eenvoudig samengevat vind hij dat yoga allesomvattend is en wil hij dan ook graag de essentie tot één geheel samenvoegen. In deze blog serie kom je er o.a. achter dat yoga veel breder is dan alleen houdingen op de mat.

Deze onderdelen vormen het achtvoudige pad:

1. Yama’s (onthouding), 2. Niyama’s (zelfonthouding), 3. Asana (yogahoudingen), 4. Pranayama (ademhalingsoefeningen), 5. Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen), 6. Dhahran (focus op 1 punt), 7. Dhyana (meditatie) en 8. Samadhi (eenzijn)

Stap 2 Zelfonthoudingen (Niyama’s)

Vandaag zijn de Niyama’s de beurt, samen met de eerder beschreven Yama’s vormen zij de ethische principes van intentie die ervoor zorgen dat spirituele ontwikkeling in goede banen verloopt. Waar de Yama’s geboden zijn die je vertellen hoe je je ten opzichte van de buitenwereld zou moeten gedragen, richten de Niyama’s zich op jou zelf.

Er zijn 5 Niyama’s, oftewel persoonlijke waarheden: zuiverheid, tevredenheid, discipline, studie en overgave. Het draait hierbij echt om jouw persoonlijke beoefening.

Saucha – Zuiverheid

Dit komt in twee vormen en is enerzijds intern en anderzijds extern gericht. Met extern wordt je persoonlijke verzorging zoals bijvoorbeeld een dagelijkse douche, natuurlijke voeding en een opgeruimde omgeving bedoeld. Intern richt het zich op de asana’s en pranayama’s die helpen gedachten, woorden en acties te zuiveren van negatieve emoties.

Santosha – Tevredenheid

Hiermee verhoog je je levensvreugde. Of het nu een goede of een slechte dag is, tevredenheid is altijd een keuze. Jij bepaalt namelijk zelf hoe je op een bepaalde situatie reageert. Laat je je uit het veld slaan, of kun je zien wat het je te vertellen of misschien leren heeft?

Tapas – Discipline

Ook wel toewijding genoemd. Dit is essentieel als je je persoonlijk wilt ontwikkelen door middel van Yoga. Het vraagt kracht en doorzettingsvermogen om het pad te blijven volgen, onder wat voor omstandigheden dan ook. Geef niet op bij tegenslag!

Svadhyaya – Studie

Blijf je verdiepen in nieuwe theorie en probeer dit telkens in de praktijk toe te passen. Dit doet mij denken aan één van mijn favoriete quotes: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” van Pipi Langkous. Lukt het onverhoopt toch niet? Kijk terug, reflecteer, en leer van de ervaring. Hierdoor zal je persoonlijke ontwikkeling alleen maar groeien.

Isvara pranidhana – Overgave

Letterlijk genomen betekent dit begrip ‘Overgave aan een God’. De definitie vanuit de Oosterse filosofie is alleen wat anders dan onze Westerse interpretatie. Hier hoeft het niet een bepaald figuur te zijn, maar ben je vrij om je eigen god te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld de zon zijn of je eigen potentieel. Het gaat er vooral over dat je je overgeef in volledig vertrouwen.

Niyama’s in het dagelijks leven

Het toepassen van deze 5 persoonlijke waarheden kan helpen het effect van de Yama’s te reduceren. Bijvoorbeeld het niet gebruiken van geweld brengt zuiverheid in gedachten en acties. Je bereid je je er als het ware mee voor om je volledige potentieel te leven.

Besef wel dat de wereld waarin wij leven nogal is veranderd sinds de Yama’s en Niyama’s door Patañjali op papier werden gezet in de 3eeeuw voor Christus. Destijds hadden mensen veel meer tijd en minder afleidingen zodat ze zich beter konden richten op het nastreven hiervan. Dit is nu een stuk lastiger door de eindeloze stroom aan impulsen die wij op een dag te verwerken krijgen.

Toch kun je ze wel degelijk toepassen in je dagelijks leven. Streef hierin vooral niet naar perfectie maar zet een mooie eerste stap richting datgene wat jou het meeste aanspreekt. Laat je niet uit het veld slaan als het even niet lukt, maar blijf positief en probeer het gewoon opnieuw. Met de juiste mindset kom je al een heel eind! Van daaruit kun je het pad verder bewandelen en zien wat het jou te bieden heeft.

To-be-continued…

In mijn volgende blog lees je meer over de derde stap op het achtvoudige yoga pad, de welbekende Asana’s!