Vrijdagmiddag, het weekend staat voor de deur. Even tijd om een versnelling terug te schakelen en te ontspannen. Maar al te vaak vliegen die twee dagen voorbij en voor je het weet is het einde van je weekend alweer in zicht. Voor de meesten van ons gaat maandagochtend de wekker en begint de werkweek weer van vooraf aan. Voor de één gaat dit gepaard met een gevoel van: ‘ik heb er weer zin in!’. Maar dat is helaas niet voor iedereen het geval.

Velen zien in de loop van het weekend al op tegen maandag. Soms door een te hoge werkdruk, maar vaak ook omdat ze werk doen waar ze niet écht blij van worden.

Hoe zit dat bij jou? Volg jij je passie? Of heb je eigenlijk geen idee waar jouw hart sneller van gaat kloppen? Dat laatste is geen uitzondering. We worden namelijk al op zeer jonge leeftijd voor vele belangrijke keuzes gesteld. Op de middelbare school moeten we beslissen wat we gaan studeren. Een keuze met verstrekkende gevolgen, gemaakt door een tiener die nog niet zo heel veel van het leven gezien heeft. En die zichzelf, in de meeste gevallen, ook nog niet door en door kent.

Toch kies je een studierichting en uiteindelijk kom je terecht in een baan waar je voor opgeleid bent. Dit kan lang een gouden match zijn. Maar soms begint het na een aantal jaar toch te knagen. Je bent succesvol in wat je doet en wordt gewaardeerd door je collega’s. Alleen doemen de volgende vragen stiekem steeds vaker op in de gedachten:

  • Wie ben ik?
  • Wat wil ik?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Hoe maak ik impact en word ik gelukkig?

Niet de minste vragen zoals je ziet. Het zijn hele belangrijke levensvragen. Want dit willen we eigenlijk allemaal weten, zowel privé als met betrekking tot onze carrière. De antwoorden daarentegen liggen wat minder makkelijk voor het oprapen. Je bent door de jaren heen namelijk zo geconditioneerd geraakt dat je soms helemaal niet meer weet wie jij eigenlijk bent en wat jou echt gelukkig maakt.

Het lijf kan ons daarin vele signalen geven. Doe je iets wat eigenlijk helemaal niet bij je past dan bouwt de spanning in lichaam en geest zich (vaak ongemerkt) beetje bij beetje op waardoor een burn-out op de loer komt te liggen. Anderzijds kan het ook zijn dat je werk doet onder je niveau of buiten je natuurlijke interessegebied. Resultaat daarvan is meer risico op de wat minder bekende bore-out.

Ook de ademhaling kan hierin een duidelijke raadgever zijn. Zit die vaak hoog in de borst en adem je snel? Dan is er duidelijk sprake van ongemak. Vaak gaat dit ook gepaard met een onaangenaam gevoel in de buik of maagstreek.

Herken je deze signalen? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat jij nog niet je passie leeft. Erkennen dat dit het geval is, is al een eerste stap die een verandering in gang kan zetten. Mijn advies:

Wacht niet totdat je tot stilstand wordt gedwongen maar grijp tijdig in en gun jezelf een ontdekkingstocht richting je passie terwijl je nog in je kracht staat. Wie weet wat het leven nog voor avonturen jou in petto heeft!